ایران شهرهای توریست پذیر زیادی در خود دارد و همین امر آن را به یک مقصد گردشگری مطلوب برای مسافران ایرانی و خارجی تبدیل می کند. در میان گزینههای موجود قشم یکی از بهترین و محبوبترین اماکن گردشگری در میان مسافران است. اگر آشنایی زیادی با قشم ندارید یا میخواهید اطلاعات بیشتری درباره این جزیره منحصر به فرد کسب کنید در این مقاله همراه ما باشید.
جزیره قشم در طول تاریخ حاکمان مختلفی را به خود دیده است که در این میان میتوان به حکومت آل بویه اشاره کرد. گذر زمان پای اروپاییها را هم به این جزیره باز کرد و در نهایت حکومت به دست پرتغالیها افتاد. بعد از حکومت قاجاریان بود که قشم دوباره به دست ایرانیها افتاد.
جزیره قشم، نگین زیبای خلیج فارس مجموعهای از سواحل صخرهای، ماسهای و شنی و گلی را در خود جای داده است. گستردگی آثار تاریخی، فرهنگی و باستانی، در کنار میراث ارزشمند زمین شناختی، این جزیره را به تنها ژئوپارک ایران و منطقه خاورمیانه تبدیل کرده است.
جزیره قشم علاوه بر جاذبههای فراوان، غذاهای عالی و محلی خوشطعم و بازارهای محلی و مدرن جالب توجهی نیز دارد. اگر تاکنون به قشم سفر نکردهاید، در اولین فرصت بار سفر ببندید و از گشتوگذار در این کرانه زیبا، لذت ببرید.
اقلیم این منطقه ایران بهدلیل نزدیگی به خط استوا، گرمسیری است و مجاورت با دریا رطوبت هوا را افزایش میدهد.
بهترین زمان سفر به قشم، اوایل ماه آذر تا اوایل فروردین ماه است. اگر قصد اقامت در فضای باز دارید، از اوایل دی تا اواخر بهمن راهی قشم شوید.
جنگلهای حرا پوشیده از گونهای مانگرو با دو هزار کیلومتر مربع مساحت، بیشترین پوشش گیاهی قشم را تشکیل میدهند. گیاهان این جزیره، خشکی پسند، حرارت خواه و نیازمند رطوبت در تابستان هستند. درختچههای کوتاه بیابانی، درختان «کهور» و «کرت» و «کنار» و نخلهای بلند، از دیگر گونههای گیاهی به شمار میروند.
تعداد جاهای دیدنی قشم بسیار زیاد است. جاذبههای تاریخی و طبیعی قشم، در سراسر این جزیره گسترده هستند. از هر سمت بروید، به جاذبهای تماشایی خواهید رسید. همچنین پس از غروب آفتاب، قشم جلوهای دیگر به خود میگیرد و بهدلیل خنکی هوا، بسیاری از گردشگران را ترغیب به گشتوگذار در جزیره میکند. برخی از بهترین جاذبه های قشم در شب شامل ساحل لارک، مجتمع تفریحی و گردشگری هامون و پارکها و مراکز خرید میشود.
جاذبههای طبیعی این جزیره به سبب آب و هوا و موقعیت جغرافیایی خاص این منطقه و فرسایش سالیان دراز، به وجود آمدهاند و برترین آنها عجایب هفتگانه قشم هستند. از برجستهترین جاذبههای این جزیره، «جنگل حرا» است. همچنین طولانیترین غار نمکی جهان در این جزیره قرار دارد.
جاذبه های گردشگری قشم
1- گنبد نمکی نمکدان
کوه نمکی یا کوه نمکدان در جنوبغربی جزیره قرار دارد. ارتفاع این کوه مخروطیشکل تا ۳۹۷ متر (قلهٔ کوه نمکدان) میرسد. ساختار نمکی این کوه از انباشته شدن صخرههای آذرین با رسوبات تشکیل شدهاست. کوه گنبد نمکی با بقایای معادن نمک باستانی و چشمههای آب شور، به خودی خود یک «اثر تاریخی طبیعی دیدنی» با امکانات آموزشی و تفریحی را بهوجود آوردهاست
2-دره چاه کوه
دره چاهکوه (یا تنگهٔ چاهکوه) یکی از جاذبههای طبیعی جزیره قشم است. این دره در فاصلهٔ ۷۰ کیلومتری شهر قشم و در کنار روستای چاهو شرقی بخش شهاب قرار داشته و بخشی از ژئو پارک قشم میباشد. دره چاهکوه به عمق ۱۰۰ متر نمایشی از فرسایش سنگهای رسوبی است و بخشی از ژئوپارک قشم محسوب میشود که به تأیید یونسکو رسیدهاست.
3-دره ستاره ها در جزیره زیبای قشم
برای افرادی که عاشق آسمان و ستاره های بی نظیر آن هستند دره ستاره ها یک موقعیت عالی و فراموش نشدنی خواهد بود. این دره به دلیل شکل ویژه اش به هنگام وزش باد صداهای عجیب و غریبی از خود منتشر می کند.
4-جزیره ناز
هیچ چیز بهتر از این نیست که در میان ماسه ها و شن هایی که همانند الماس های ریز کنار هم قرار گرفته اند بنشینید و به زیبایی های دریا و مناظر اطراف خیره شوید. جزیره ناز یکی از بهترین جاهای دیدنی قشم به حساب می آید و سالانه مسافران زیادی را به سمت خود جلب می کند.
5-غار خربس جزیره قشم
در زمان ساسانیان روستایی به نام خربس وجود داشت که جزء محبوب ترین مکان های قشم به حساب می آمد. اطراف این روستا با تپه های بلند و کوتاه مرجانی پوشیده شده است و چشم انداز زیبایی به آن می بخشد. در رو به روی این مکان دیدنی قبرستانی تاریخی وجود دارد که مشرف به غاری به نام غار خربس است. اگر گذرتان به این غار افتاد سعی کنید زیبایی هایش را یک به یک کاوش کنید.
سواحل جزیره قشم
شاید برایتان جالب باشد که بدانید سواحل قشم مساحتی بالغ به 1500 کیلومتر مربع را به خود اختصاص داده اند. همین امر موجب می شود جزیره قشم میزبان سواحل مختلفی باشد که در ادامه به نام برخی از آن ها اشاره خواهیم داشت.
سواحل نقره ای - ساحل زیتون - ساحل سوزا- ساحل روستای سلخ - ساحل روستای مسن- ساحل روستای شیب دراز
فرهنگ و آداب و رسوم مردم قشم
مردان قشم، لباسهای بلند نخی میپوشند و دستار بر سر میگذارند و بانوان این جزیره، روبند میزنند و شلوارهای خوسدوزی محلی میپوشند و چادر مشکی یا رنگی سر میکنند. از معروفترین جشنها در این جزیره «نوروز صیاد» است که همه ساله اواخر تیرماه برگزار میشود. در این روز مردم این جزیره به پاس شکرگزاری در پایان سال صیادی، پایکوبی میکنند و صید انجام نمیدهند و غذاهای دریایی نمیخورند. برگزاری این مراسم زیبا در آغاز فصل تخمگذاری ماهیها و آبزیان، از توجه مردم این خطه به حراست از محیط زیست حکایت میکند.
جشن میگو در ۲۴ و ۲۵ آبان ماه و جشن نخل خرما در دهه آخر شهریور، از دیگر مراسم و آیینهای مردم قشم است. مراسم عروسی در قشم با شکوهی خاص برگزار میشود. در این روز، بزرگترها و پیرهای فامیل، داماد را تا رسیدن به منزل عروس همراهی میکنند و پس از این مشایعت با ساز و دهل جنوب بهصورت هماهنگ به رقص محلی میپردازند.
غذاهای محلی قشم
مهمترین خصوصیت غذاهای جنوبی استفاده از ادویههای تند و معطر و محصولات دریای جنوب است و بهدلیل طبع سرد ماهی، همراه آن خرما و رطب مصرف میکنند.
ماهی برشته از محبوبترین غذاهای مردم قشم است. کلمبا، زیبون، موفلک و غذای مشهور هواری پلو از دیگر خوراکیهایی هستند که میتوانید در سفر به قشم امتحان کنید.
قلیه ماهی غذای خوش طعمی است که هر کجا امتحان کرده باشید، به پای طعم آن در جنوب نمیرسد. در سفر به قشم، حتما این غذا را امتحان کنید. اگر به غذاهای دریایی علاقه ندارید، جای نگرانی نیست. کباب بز از معروفترین غذاهای قشم است که ساختاری شبیه جگر و طعمی مشابه کباب چنجه دارد.
از دیگر غذاهای متداول در قشم، میتوان به کوکو ماهی شیر اشاره کرد. مهیاوه نیز پیش غذایی متداول است که در حقیقت نوعی سس ماهی با سبزی و ادویه است. در قشم میتوانید تجربه خوردن میوههای خاص منطقه گرمسیری را داشته باشید. از انواع این میوهها میتوان به پاپایا، آووکادو، گوادا، استارفروت و دراگون فروت، اشاره کرد. پخت شیرینیهای خرمایی نیز میان بانوان قشم رایج است.
سوغات و صنایع دستی قشم
مردم جزیره قشم به کار صیادی و نخلداری مشغول هستند، به همین دلیل انواع ماهی و میگو و خرماها از بهترین سوغاتها در این منطقه هستند. در کنار این محصولات، نانهای قشم، انواع ادویههای محلی، کیک هلر(نوعی کیک اسفنجی) و شیرینی مسقطی قشم، از دیگر سوغاتهای خوراکی این جزیره به شمار میروند.
انواع صنایع دستی و تولید پوشاک محلی از پارچههای سنتی قشم، در این جزیره، رونق فراوان دارند و میتوانید آنها را بهعنوان سوغات قشم تهیه کنید. انواع زیورآلات و وسایل تزیینی با صدف، گوشماهی، مرجان، حلزون و سنگهای دریایی، وسایل تولیدی با حصیر و برگ نخل و لباسهای محلی را میتوانید از بازارهای شهر تهیه کنید.نان های محلی همچون نان تُمُشی و نان پنیری آماده پذیرایی از شما هستند. در کنار نان می توانید ادویه های محلی، مسقطی مخصوص جنوب، شکلات ها و خوراکی های مختلف را هم امتحان کنید.
رستوران های قشم
جزیره قشم مجموعهای از متنوعترین رستورانهای دریایی و بین المللی را دارد. صرف یک وعده غذای با کیفیت یا نوشیدنی مطبوع، در کنار سواحل زیبای خلیج فارس، در رستوران ها و کافه های قشم، زیباییهای سفرتان را دوچندان میکند.
رستوران قلعه، رستوران الوند و رستوران آبشار از رستورانهای باکیفیت جزیره قشم هستند. رستورانهای نعیم، امیران و دریا با منوهای گسترده و متنوع دریایی و ایرانی، فضاهایی لوکس و مدرن دارند و به نسبت باقی رستورانها گرانتر هستند.
رستوران خوان بوم، رستوران شبهای دفاری از مقاصد متمایز و منحصربهفرد برای صرف غذا در قشم محسوب میشوند. از دیگر مکانهایی که میتوانید در آنها از خوردن غذا در قشم لذت ببرید، میتوان به رستوران شبهای طلایی قشم، رستوران محلی خاله، رستوران حاج غفور و فست فود لبنانی فطائر اشاره کرد.